P. KAŽIMÍR: Konsolidácii môže pomôcť aj daň z dedičstva, je to legitímny nástroj

25.04.2012 Bratislava

Bratislava 25. apríla (TASR) - Nová vláda v rámci snahy o stlačenie deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) v budúcom roku uvažuje aj o znovuzavedení dane z dedičstva, zrušenej ešte v roku 2004. Potvrdil to počas spoločnej pracovnej cesty v Bruseli s premiérom Robertom Ficom minister financií Peter Kažimír (obaja Smer-SD).

"V situácii, keď hľadáme každé euro, považujem daň z dedičstva za úplne legitímny nástroj. Samozrejme, s takými hranicami, aby nekomplikovala život ľuďom s bežnými príjmami," priblížil šéf rezortu financií s tým, že daň z dedičstva by musela byť doplnená aj daňou z darovania. Práve darovaním sa totiž dá najjednoduchšie obísť zdanenie dedičstva.

Snahu o znovuzavedenie dane z dedičstva zdôvodnil Kažimír aj tým, že mnohí bohatí ľudia získali svoj majetok v 90. rokoch minulého storočia podozrivým spôsobom, štát im ho však nevie odobrať. "Hovorím o multimiliardároch v slovenských korunách, ktorí si svoj majetok neodvezú na nejakom fúriku do daňového raja, ale majú a užívajú si ho na Slovensku. Niektorí boli v rôznych podozreniach, ale nikdy sa im nič nedokázalo," dodal minister financií.

Predseda vlády v súvislosti so zavedením dane z dedičstva upozornil, že jeho kabinet je v súčasnosti iba v štádiu rozhovorov o rôznych politikách, ktoré sa budú postupne spresňovať. Hovoriť napríklad o sadzbách tejto dane je preto predčasné. Podľa Fica nie je možné spochybňovať vopred všetky nápady v oblasti daní, pretože verejné financie konsolidovať treba a vláda nechce získavať peniaze na úkor chudobných.

"Ak prijmeme argumenty, že dedičská daň nie je správna, že bankám nemôžeme zvyšovať dane, lebo nám to okamžite pretavia do poplatkov, že daň z príjmu právnických osôb je nespravodlivá, lebo sa nám zastaví hospodársky rast, že keď bohatým zvýšime dane, presunú to do zahraničia, potom je jediná alternatíva - zvýšiť DPH o 7 %. My cestou zvyšovania DPH o 7 % nepôjdeme," podčiarkol premiér s tým, že sa jeho vláda radšej bude s týmito témami "politicky trápiť" a hľadať na nich konsenzus so sociálnymi partnermi.
 

Vyberte región